جراحی تیروئید | طول عمر بعد از برداشتن تیروئید

جراحی تیروئید یا تیروئیدکتومی ( thyroidectomy ) پروسیجر جراحی است که در طول آن، کل یا بخشی از غده تیروئید یا همان اندام پروانه ای شکلی که در جلوی گردن قرار گرفته است، برداشته می شود. این جراحی ماژور علاوه بر استفاده در درمان سرطان تیروئید، بعنوان گزینه ای کارساز در درمان برخی بیماری های تیروئید مورد استفاده قرار می گیرد. در این مجموعه قصد داریم با بهره گرفتن از توضیحات جامع دکتر مهرداد جعفری متخصص گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن در تهران علاوه بر بیشتر آشنا نمودن شما عزیزان با غده تیروئید، اطلاعات مفیدی را در خصوص بیماری های قابل درمان به روش جراحی در این اندام، انواع روش های عمل تیروئید ، نحوه اجرای عملیات جراحی، اقدامات قبل و بعد از عمل و جنبه های دیگر این فرایند درمان، در اختیارتان قرار دهیم. همراه ما باشید.

جراحی تیروئید - دکتر مهرداد جعفری

جراحی تیروئید چه بیماری هایی را درمان می کند؟

  • گره های تیروئید : گره تیروئید برامدگی حاصل از رشد سلول های تیروئید در این غده می باشد. این گره ها اغلب خوش خیم ( غیر سرطانی ) هستند ولی ممکن است بدخیم ( سرطانی ) شوند. گاهی اوقات، این گره ها هورمون تیروئید را بیش از حد نیاز تولید کرده و باعث بروز علائمی می شوند.
  • گواتر: زمانی که غده تیروئید بزرگ می شود، گواتر را شکل می دهد. گواتر ممکن است با گره های تیروئید همراه بوده یا هیچ گره ای در آن شکل نگیرد. اگر این غده به میزان قابل ملاحظه ای بزرگ شود می تواند به نای و مری فشار وارد کرده و تنفس و بلع را با مشکل روبرو کند.
  • پرکاری غده تیروئید : هایپرتیروئیدیسم بیماری است که در آن تیروئید، هورمون های خود را بیش از حد نیاز تولید می کند. این اتفاق بنا به علل مختلف حادث شده و اغلب جراحی تیروئید در تهران ، یکی از گزینه های درمان آن محسوب می شود.

انواع سرطان تیروئید

  • سرطان تیروئید پاپیلاری
  • سرطان تیروئید فولیکولار
  • سرطان تیروئید مدولاری
  • سرطان تیروئید آناپلاستیک
  • لنفوم اولیه غده تیروئید
  • متاستاز به تیروئید از سرطان شکل گرفته در جای دیگر بدن و راه یافته به این اندام

جراحی تیروئید توسط دکتر مهرداد جعفری

نگاهی مختصر بر آناتومی و عملکرد تیروئید

تیروئید یک غده کوچک پروانه ای شکل در جلوی گردن زیر پوست می باشد. این غده بخشی از سیستم غدد درون ریز بوده و با تولید هورمون های خاص، عملکردهای مهمی را در بدن انجام می دهد. این هورمون ها با حمل پیام از طریق خون به اندام ها، پوست، عضلات و سایر بافت ها، عملکردهای مختلف در بدن را تنظیم می کنند. وظیفه اصلی تیروئید کنترل سرعت متابولیسم یا فرایندی در بدن است که غذای مصرفی را به انرژی تبدیل می کند.

انواع جراحی تیروئید

عمل تیروئید دارای دو الگوی اصلی کامل و نسبی می باشد. انواع نسبی این جراحی که در طول آن بخشی از تیروئید برداشته می شود شامل موارد زیر است:

  • لوبکتومی تیروئید: در این فرایند، یک لوب تیروئید برداشته می شود.
  • ایسمکتومی : بهترین جراح تیروئید تهران ، بافت تیروئید بین دو لوب را بر می دارد. این جراحی اغلب برای برداشتن تومورهای کوچک مستقر در ایسم مورد استفاده قرار می گیرد.
  • بیوپسی باز تیروئید: در این جراحی، گره های تیروئید مستقیماً برداشته می شوند. این جراحی در موارد بسیار نادر انجام می شود.

نوع تیروئیدکتومی مورد نیاز بیمار به علت انجام جراحی وابسته است. بهترین جراح سر و گردن در تهران در طول یک همکاری مشترک با بیمار، بهترین طرح جراحی را مشخص می کند.

جراحی تیروئید چه زمان مورد نیاز است؟

بهترین جراح تیروئید تهران ، تیروئیدکتومی را در شرایط زیر توصیه می کند:

  • وجود گره های رشد کرده در تیروئید که مشکوک به سرطان هستند.
  • تشخیص سرطان تیروئید
  • شکل گیری یک گره بزرگ یا گواتر که به نای یا مری فشار وارد کرده و نفس کشیدن را با مشکل روبرو کند.
  • گره یا گواتری که بیش از حد هورمون تیروئید تولید کرده و منجر به بروز هایپرتیروئیدیسم شده و به گزینه های درمان دیگر واکنش مثبت نشان نمی دهد.
جراحی تیروئید - دکتر جعفری

چگونه برای عمل تیروئید در تهران آماده شویم؟

جراح و متخصص غدد ، دستورالعمل هایی را برای آماده شدن برای جراحی تیروئیدکتومی در تهران در اختیار بیمار قرار می دهد. حتماً آنها را دنبال کنید.

بر حسب علت نیاز به جراحی، در هفته های منتهی به روز عمل، اقدامات زیر انجام خواهد شد:

  • انجام تست های سی تی اسکن(CT) یا سونوگرافی تیروئید برای شناسایی محل دقیق توده ناهنجار در طول جراحی
  • انجام نمونه برداری از گره برای تشخیص سرطانی یا غیر سرطانی بودن آن
  • کنترل عملکرد تارهای صوتی
  • مصرف داروهای تیروئید برای سرکوب تولید بیش از حد هورمون های تیروئید
  • ترک سیگار

حداقل یک هفته قبل از عمل تیروئید در تهران ، موارد زیر اجرا می شود:

  • تجویز دستورالعمل هایی در خصوص داروهای مصرفی و مکمل ها
  • قطع مصرف داروهای رقیق کننده خون

لازم است چند ساعت قبل از جراحی، چیزی نخورید و ننوشید. پزشک دستورالعمل های لازم در این خصوص را در اختیار شما قرار خواهد داد.

فرآیند جراحی تیروئید چگونه انجام می شود؟

قبل از جراحی ، متخصص بیهوشی با تزریق داروی بیهوشی شما را در حالت خواب قرار می دهد تا در حین اجرای فرایند هیچ دردی را احساس نکنید. لوله تنفس در گلوی تان قرار داده می شود.

در طول تیروئیدکتومی ، جراح از روش های مختلف برای دسترسی به تیروئید استفاده می کند:

  • از طریق یک برش استاندارد در گردن
  • ایجاد یک برش کوچکتر و مشاهده ناحیه جراحی با دوربین بزرگنمایی
  • استفاده از روبات برای اجرای جراحی از طریق یک برش دور ایجاد شده در زیر کتف یا پشت گردن

بر حسب مشکل بیماری که با آن درگیر هستید، جراح یکی از بخش های زیر را بر می دارد:

  • بخشی از تیروئید ( لوبکتومی)
  • بخش عمده تیروئید ( تیروئیدکتومی تقریباً کامل)
  • کل تیروئید ( تیروئیدکتومی کامل)

در طول جراحی تیروئید ، برای تشخیص سرطان تیروئید، جراح از گره های لنفاوی اطراف غده تیروئید نمونه برداری می کند. در صورت وجود درگیر بودن گره ها، پاتولوژیست، نمونه گره لنفاوی را در طول جراحی مورد آزمایش قرار می دهد تا در صورت وجود، سرطان تیروئید در آن شناسایی شود. در صورتی که وجود سرطان تشخیص داده شود، جراح گره های لنفاوی مجاور در گردن را نیز بر می دارد.

پس از اتمام جراحی، برش ها با بخیه بسته می شوند. جراحی برای برداشتن کل تیروئید حدوداً بین یک ساعت و نیم تا دو ساعت طول می کشد. در صورتی که تنها بخشی از این اندام برداشته شود، جراحی مدت زمان کوتاه تری به طول خواهد انجامید.

بعد از جراحی تیروئید

وقتی در اتاق ریکاوری آثار بیهوشی از بین رفته و به حالت بیداری کامل در آمدید، می توانید یک غذای سبک میل کنید. به دلیل وجود لوله تنفس که در طول جراحی در گلوی شما بوده است، در این ناحیه احساس درد خواهید کرد. بعلاوه، در محل برش، لوله های کوچکی به نام درن قرار داده می شود تا خون و ترشحات اضافی را تخلیه کند. یک یا دو روز بعد از جراحی، این درن ها به دست بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران برداشته می شود.

دوره ریکاوری جراحی تیروئید چگونه است؟

بسیاری از افرادی که تحت عمل تیروئیدکتومی در تهران قرار می گیرند می توانند در همان روز جراحی بعد از سپری کردن چند ساعت در اتاق ریکاوری و به دست آوردن شرایط عمومی مساعد، محل درمان را به مقصد منزل ترک کنند. برخی بیماران نیز لازم است یک شب در بیمارستان مانده و صبح روز بعد مرخص شوند.

قبل از عزیمت، جراح دستورالعمل هایی را در خصوص نحوه مراقبت از خودتان در منزل و نیز پیشگیری از بروز عوارض و نحوه مدیریت آنها در صورت وقوع، در اختیارتان قرار می دهد.

حدوداً دو تا سه هفته طول می کشد تا دوره ریکاوری عمل تیروئیدکتومی در تهران به طور کامل تکمیل شود.

چه مدت بعد از جراحی می توان فعالیت های نرمال را از سر گرفت؟

شما می توانید یک روز بعد از عمل، فعالیت های سبک را شروع کنید. لازم است فعالیت های فیزیکی سنگین را به مدت یک تا دو هفته محدود کنید. علت این کار، کمک به کاهش خطر هماتوم در گردن و باز شدن بخیه هاست.

قبل از شروع فعالیت های ورزشی سنگین از قبیل شنا یا بلند کردن وزن های سنگین نیز باید حداقل 10 روز تا دو هفته صبر کنید.

عوارض جانبی جراحی تیروئیدکتومی

عارضه اصلی عمل تیروئیدی که در آن غده تیروئید برداشته می شود، فقدان هورمون تیروئید است. بعد از این جراحی، لازم است قرص های لووتیروکسین را برای تمام عمر با هدف جبران هورمون تیروئیدی که به دلیل نبود این غده در بدن، دیگر به طور طبیعی در بدنتان تولید نمی شود، مصرف کنید.

اگر جراحی شما از نوع لوبکتومی بوده یا تنها بخشی از غده تیروئید برداشته شده باشد، هنوز شانس 60 درصدی برای تولید طبیعی هورمون تیروئید و عدم نیاز به مصرف دارو وجود خواهد داشت. اما در صورتیکه سطح تولید هورمون تیروئید طبیعی در بدن کم بوده یا تست خون نشان دهد که غده تیروئید تان به اندازه کافی هورمون مورد نیاز را تولید نمی کند، مصرف دارو تجویز خواهد شد.

نتیجه جراحی تیروئید

تاثیر طولانی مدت این عمل به این بستگی دارد که چه مقدار از این غده برداشته شده باشد.

تیروئیدکتومی جزئی : در صورتی که فقط بخشی از این غده برداشته شود ، بخش باقی مانده معمولا وظیفه انجام عملکرد تمامی آن را به عهده می گیرد. به همین علت ممکن است نیازی نباشد که بیمار تحت هورمون تراپی تیروئید قرار گیرد.

عمل تیروئید کلی : اگر این غده به شکل کامل برداشته شود ؛ بدن دیگر قادر به تولید هورمون این غده نخواهد بود. اگر دارو تجویز و مصرف نشود ممکن است فرد با علائم کم کاری تیروئید مواجه گردد. از این نشانه ها می توان به خشکی پوست ، بی حالی و افزایش وزن اشاره کرد. در چنین شرایطی بیمار باید هر روز قرص های حاوی هورمون مصنوعی مصرف کند. لووتیروکسین ، سنتروئید و یونیتروئید از این داروها می باشند.

این هورمون مصنوعی جایگزین ، کاملا شبیه هورمونی می باشد که به صورت طبیعی توسط این غده تولید می گردد و می تواند تمامی عملکردهای آن را اجرا نماید. پزشک از بیمار آزمایش خون می گیرد تا تعیین کند به چه مقدار هورمون تراپی نیاز است.

انیمیشن جراحی تیروئید

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که بعد از جراحی تیروئید در شرایط زیر قرار داشتید ، حتما با پزشک خود تماس بگیرید :

  • تورم در محل برش ها
  • خونریزی از زخم ها
  • قرمزی و گرم شدن زخم ها
  • تب بالاتر از 38 درجه
  • بی حسی و یا گزگز در صورت ، دست ها و لب ها

هزینه عمل تیروئید در تهران چقدر است؟

اینکه برای این پروسیجر چقدر باید پرداخت کنید به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. برای مثال اینکه تیروئیدکتومی جزئی باشد یا کامل ، در حین پروسه از دستگاه های رباتیک استفاده شده باشد یا خیر ، تخصص جراح شما چقدر باشد و غیره از این دست موارد هستند.

بعد از جراحی تیروئید باید قرص مصرف کرد؟

این موضوع به این بستگی خواهد داشت که چه مقداری از غده برداشته شده باشد. برای مثال در صورتی که نصف این غده برداشته شود ، به احتمال زیاد ملزم به مصرف قرص نخواهید بود. اما در شرایطی که پیش از این نیز دارو مصرف می کردید و یا در آزمایشات مشخص شود که به کم کاری تیروئید مبتلا شده اید ، قرص هایی برایتان تجویز می شوند.

شش تا هشت هفته بعد از عمل ، نیاز است تا تحت آزمایش خون قرار گرفته و با نتیجه آن به مطب پزشک مراجعه کنید. در صورتی که تیروئیدکتومی کامل انجام شده باشد ، باید پس از پروسه تا آخر عمر قرص لووتیروکسین مصرف نمایید. با اینکار تیروکسینی که به صورت معمولی از این غده ترشح می شده ، جبران می گردد.

عمل تیروئید روی صدا تاثیر می گذارد؟

امکان دارد پس از اتمام پروسیجر ، کمی صدا خشن شود ؛ اما جای نگرانی نیست زیرا این مشکل موقتی بوده و پس از مدتی برطرف می گردد. در موارد نادری نیز امکان دارد عصب حنجره طی جراحی آسیب ببیند. به همین دلیل صدا کمی ضعیف و خش دار شود ، اما این عارضه نیز بعد از شش ماه بهبود می یابد. اگر این آسیب به یک طرف وارد شده باشد ، در بیشتر موارد صدا طبیعی به نظر خواهد رسید. احتمال آسیب به صورت دائمی و در دو طرف حنجره ، چیزی در حدود یک تا دو درصد است که بسیار ناچیز می باشد.

درد بعد از جراحی تیروئید

احساس درد در گلو ، مخصوصا حین بلع در چند روز اول کاملا طبیعی می باشد. این درد در افراد مختلف متفاوت خواهد بود ؛ اما برخی از افراد نیاز دارند تا این عارضه را با داروهای مسکن کاهش دهند. همچنین میل کردن غذاهای نرم بعد از پروسه به کاهش این درد کمک خواهد کرد.

طول عمر بعد از برداشتن تیروئید

وقتی نام سرطان به میان می آید ناخودآگاه اولین سوالی که به ذهن بیمار خطور می کند این است که طول عمرفرد مبتلا به این بیماری چقدر است؟ بعد از ابتلا به سرطان چقدر عمر می کنیم؟ بیماران مبتلا به کانسر تیروئید نیز از این قاعده مستثنا نیستند و همیشه می پرسند طول عمر بعد از برداشتن تیروئید چقدر است؟

مهم ترین نکته در مورد بیماری و گره های تیروئید این است که درصد بسیار بالایی از ندول های تیروئید خوش خیم و غیرسرطانی هستند. همین امر سطح امید به زندگی این دست از بیماران را بسیار بالا می برد.

نکته قابل توجه دیگر این است که در بین گره های بدخیم تیروئید (ندول های سرطانی)، تعداد زیادی از این ندول ها درمان شده و گسترش نمی یابند و طی مراحل درمانی مناسب به راحتی مدیریت می شوند. تنها درصد بسیار کمی از این ندول ها متاستاز می دهند و می توانند خطرناک باشند.

بنابراین بیماران نباید نگرانی خاصی در این مورد داشته باشند و با مراجعه به یک جراح خوب تیروئید ، برای درمان این بیماری اقدام کنند.

همچنین مهم است که به یاد داشته باشید طول عمر بعد از برداشتن تیروئید بر اساس عوامل مهم زیر تعیین می شود:

  • بیماری در چه زمانی تشخیص داده شده است
  • این بیماری چقدر سریع پیشرفت کرده است
  • وضعیت روحی بیمار چگونه است
  • نوع سرطانی که بیمار به آن مبتلا شده است

در کل نمی توان با یک عدد خاص ، طول عمر بیماران مبتلا به این نوع سرطان را مشخص کرد.

سوالات متداول عمل تیروئیدکتومی

روند بهبودی چگونه است؟

زمان بهبودی عموما کوتاه و بدون درد است. شایع ترین مشکلات بعد از جراحی تیروئید عبارتند از خستگی، گلودرد و درد عمومی بدن. اما این مشکلات در اغلب اوقات طی چند هفته رفع می شوند.

چه زمانی می توانم به سر کار برگردم؟

هر فردی دوره نقاهت متفاوتی را خواهد گذراند. اما در اغلب اوقات بیماران تا دو هفته قادرند به کار خود باز گردند.

چه زمانی می توانم بخورم یا بنوشم؟

بعد از جراحی هیچ محدودیتی برای خوردن و آشامیدن وجود ندارد. برخی از افراد گلودرد دارند و بهتر است برای چند روز غذاهای نرم بخورند. پزشکان توصیه می کنند در روزهای اول بعد از تیروئیدکتومی از خوردن غذاهای سنگین، چرب یا تند پرهیز کنید.

انجام چه فعالیت هایی مجاز است؟

هیچ محدودیتی برای فعالیت های عادی بعد از جراحی تیروئید وجود ندارد. امکان دارد نسبت به حالت عادی کمی بیشتر احساس خستگی داشته باشید ؛ اما این حس موقتی است و برطرف می شود. فعالیت هایی مثل پیاده روی های سبک نیز به گردش خون و بهبودی کمک می کنند.

صحبت کردن از چه زمانی امکان پذیر می شود؟

بعد از جراحی تیروئید ، هیچ محدودیتی در حرف زدن وجود ندارد و می توانید به راحتی حرف بزنید. البته امکان دارد حین صحبت کردن کمی گلودرد داشته باشید.

نحوه مراقبت از پانسمان عمل تیروئید چگونه است؟

توجه داشته باشید که این پانسمان نباید خیس شده و تمیز نگه داشته شود. معمولا نیاز است تا یک هفته این پانسمان روی زخم بوده و بعد از آن برداشته شود.

حمام کردن چه زمانی مجاز است؟

بعد از گذشت 24 تا 48 ساعت از عمل تیروئیدکتومی می توانید دوش بگیرید. البته همانطور که ذکر شد ، بخیه ها و پانسمان را خیس نکنید.

چگونه باید درد را کاهش داد؟

معمولا جراح تیروئید شما ، داروهای مسکن را برایتان تجویز خواهند کرد. اما می توانید از مسکن های غیر تجویزی نیز بهره بگیرید.

برای دانلود پی دی اف مقاله کلیک کنید

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

نظرات

5 1 رای
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مونا قلی زاده

بهترین جراح 🙂🌱
۱۶ و ۱۹ شهریور جراحی تیروئیدکتومی انجام دادم و حال فعلیم خیلی خوبه ممنونم از دکتر ماهرم همیشه سلامت باشین 🌱